Domnului Cristian Tache, Consilier, Directia Afaceri Europene si Relatii Internationale, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale

Domnului Adrian Vierita, Ambasador, Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa ONU

Domnului Florin Tudorie, Ministru plenipotentiar, Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa ONU

Stimati Domni,

Potrivit Conventiei Cadru pentru Controlul Tutunului (CCCT), Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a initiat o serie de actiuni care submineaza intregul sector al tutunului, de la industrie pana la cultivatori. Printre cele mai recente exemple se numara si presiunile exercitate asupra Biroului International al Muncii (BIM), care este membru observator al CCCT, pentru conformarea fortata a actiunilor acestuia cu obiectivele Conventiei.

In timpul celei de-a 329-a Sesiuni a conducerii BIM, care a avut loc in martie, a fost transmisa membrilor acestuia propunerea de decizie GB.329/POL/6. Aceasta propunere are ca scop excluderea oricarui parteneriat public-privat cu companiile de tutun, eliminarea exploatarii minorilor si promovarea principiilor si drepturilor fundamentale la locul de munca. Ca urmare, conducerea BIM este pusa in fata unei decizii absurde: fie continuarea parteneriatelor cu sectorului tutunului, in vederea eradicarii exploatarii minorilor, fie incetarea parteneriatelor public-private cu companiile de tutun, cu consecinta diminuarii eforturilor comune de eradicare a muncii minorilor.

Asociatia Cultivatorilor de Tutun condamna aceasta incercare de excluziune a sectorului tutunului, care nu contribuie la atingerea obiectivului de eliminare a acestei probleme globale. Dupa cum se stie, exploatarea minorilor a fost eradicata complet in Europa. Din pacate, exploatarea minorilor este inca o realitate in anumite tari din lumea a treia, care se numara printre cele mai mari producatoare si exportatoare de tutun. Cultivarea tutunului, una dintre cele mai solicitante activitati din domeniul agricol, are loc de cele mai multe ori in fermele familiilor unor producatori mici, care depind de veniturile generate. In consecinta, activitatea de cultivare a tutunului are nevoie de sprijinul BIM si al marilor producatori, care deruleaza in parteneriat proiecte pentru protejarea minorilor si eradicarea muncii acestora. Dupa cum se recunoaste chiar in propunerea de decizie mai sus mentionata, aceste parteneriate au produs rezultate pozitive si au prevenit angajarea copiilor sau au determinat stoparea exploatarii minorilor.

Consideram asadar aberanta propunerea de eliminare a parteneriatelor public – private, instrumente ce si-au dovedit eficienta, doar pe baza unor abordari pur ideologice care caracterizeaza initiativele OMS in domeniul tutunului. Drepturile lucratorilor in domeniul tutunului si protejarea exploatarii minorilor nu intra in sfera de competente si expertiza a OMS, care nu ar trebui sa interefereze in activitatea BIM.

Avand in vedere calitatea dvs. de reprezentant al Romaniei in organismul de conducere a BIM, Asociatia Cultivatorilor de Tutun va solicita sa respingeti propunerea de decizie privind eliminarea parteneriatelor public – private in domeniul tutunului, care ar fi discriminatorie fata de acest sector, important si pentru economia Romaniei, si care nu ar avea efecte pozitive.

Va multumim pentru atentia acordata acestui subiect si pentru luarea in considerare a pozitiei asociatiei noastre.